sofija@yihr.org

Sofija Todorović

Rođena 2. januara 1992. godine u Beogradu, u Borči je završila osnovnu školu a zatim Prvu beogradsku gimnaziju. Studentkinja je završne godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, međunarodni smer. Krajem 2014. godine je prvi put došla u kancelariju Inicijative mladih za ljudska prava, videvši kampanju povodom nasilja nad ženama, kancelariju je nakon toga retko napuštala. Program “Ovo je Kosovo” je bio prvi Inicijativin program kome je prisustvovala, i koji je u najvećoj meri profilisao njena interesovanja.

Učestvovala je u brojnim akcijama i aktivnostima organizacije, da bi kasnije postala i deo aktivističkog pokreta “Moja Inicijativa” čija je koordinatorka bila od oktobra 2015. do februara 2016.

Učesnica je OFAJ programa “Pravda bez pomirenja?” koji ističe kao jedan od najboljih programa u vezi sa procesom suočavanja sa prošlošću,jer je baziran na iskustvu Francuske i Nemačke za vreme i nakon okončanja Nacističkog režima.. Završila je “Školu tranzicione pravde” FHP-a u trajanju od dva meseca, u kojoj je stekla najkompletnije znanje o masovnim kršenjima ljudskih prava na prostoru bivše Jugoslavije. Najdraža iskustva su joj nastala u vezi sa radom sa mladim ljudima koji se po prvi put susreću sa temama rata na ovim prostorima, i na njima stoji oznaka neprocenljivo.Poseban interes ima za BiH.

Sebe opisuje nadasve kao pasioniranu aktivistkinju, a povezivanje mladih u regionu vidi kao jedan od važnijih ciljeva kome treba konstantno težiti. Tvrdi da je jedina osoba sa leve obale Dunava (preciznije iz Borče) koju zanima tranziciona pravda, međunarodno krivično pravo, kao i rad domaćih i međunarodnih sudova u kontekstu počinjenih zločina devedesetih.

PodeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+