Hronološki
23.02.2018.

Umesto zaveta ćutanja, tražimo odgovor institucija na pretnje Zavetnika

Inicijativa mladih za ljudska prava oštro osuđuje još jedan u nizu napada na branitelje ljudskih prava koji su ove godine još češći od kako su se grupe i pokreti poput Zavetnika pojavili u izbornoj kampanji za beogradske izbore. Zavetnicima i njima sličnima ovo nije prvi put da upućuju otvorene pretnje organizacijama civilnog društva, a takođe nije ni prvi put da institucije ostaju potpuno neme na ovakav slučaj.

22.02.2018.

Izveštaj Organizacije Amnesty International o stanju ljudskih prava za 2017.

Organizacija Amnesty International objavila je svoj godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u 159 zemalja za  2017. godinu. S obzirom na činjenicu da se 2018. godine obeležava 70 godina od usvajanja Univerzalna deklaracije o ljudskim pravima UN, Generalni Sekretar Amnesty International-a, Salil Shetty, nedvosmisleno je ocenio da ljudska prava nikako nisu nešto što se sme i treba uzimati zdravo za gotovo.

10.02.2018.

Susret predsednice Hrvatske i predsednika Srbije ne sme ostati još jedna propuštena šansa za konkretna rešenja

U susret sastanku predsednice Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, Inicijativa mladih za ljudska prava poručuje: “Dok se naša društva kreću putem saradnje, političari se trude da koče taj proces.”

09.02.2018.

Umesto pijeteta prema žrtvama vlasti Beograda i Prištine i dalje slave ratne zločince

Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) oštro osuđuju komemoraciju osuđenom ratnom zločincu Haradinu Balji (Haradin Bala) održanoj u Skupštini Kosova, jedinom osuđenom pripadniku OVK za ratne zločine pred MSKJ/ ICTY.

07.02.2018.

Ratnom zločincu nije mesto na okruglim stolovima

Gostovanje Vinka Pandurevića na okruglom stolu organizovanom od strane Marka Đurića samo potvrđuje praksu potpunog ignorisanja suočavanja sa prošlošću i ponižavanja svih žrtava ratova u bivšoj Jugoslaviji.

02.02.2018.

Nataša Kandić zaslužuje podršku društva, ne uvrede i pretnje

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) zahteva od nadležnih državnih organa da procesuiraju sve one koji prete Nataši Kandić, a od predsednice Vlade i predsednika Republike Srbije očekujemo da se oglase tim povodom i osude kampanju mržnje koju prati antialbanski ksenofobični folklor.