Hronološki
09.03.2018.

Saopštenje organizacija civilnog društva povodom izbora Vukašina Markovića za #HeForShe “Agenta promene”

U organizaciji UN Women, a povodom Međunarodnog dana žena, juče je u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu najavljeno pokretanje trogodišnjeg projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti”. Takođe, na ovom događaju promovisana je i kampanja HeForShe/OnZaNju koja postizanje rodne ravnopravnosti ne tretira samo kao zadatak žena, već kao pitanje na kome treba zajedno da rade kako muškarci, tako i žene.

05.03.2018.

Inicijativa mladih za ljudska prava traži direktora/direktorku

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) raspisuje konkurs za radno mesto: direktor/direktorka Inicijative mladih za ljudska prava

02.03.2018.

Prijavi se i budi deo programa “Prošlost se nastavlja”

Inicijativa mladih za ljudska prava te poziva da se prijaviš za učešće na programu “Prošlost se nastavlja”. Program “Prošlost se nastavlja” je jednogodišnji program koji će se sastojati  iz 3 faze i namenjen je svim mladim ljudima iz regiona koji imaju između 18 i 23 godine. Program počinje konferencijom pod nazivom “Bring Your Own History”/“Donesi svoju istoriju” koja će biti održana u Beogradu, 28-31.3.2018. godine.

01.03.2018.

Odgovori izbornih lista u Beogradu povodom izgradnje Memorijalnog centra u Batajnici

Od 24 liste liste koje učestvuju na ovim izborima, samo 5 lista smatra da je pitanje koje im je upućeno vredno odgovora. Inicijativa se ovim putem zahvaljuje listama koje su se odazvale pozivu i izjasnile o postavljenom pitanju. Odgovori lista koje su se izjasnile govore nam kakav Beograd nam nude i koje su to vrednosti koje će liste promovisati.

27.02.2018.

Zločin u Štrpcima – 25 godina bez pravde za žrtve

U utorak, 27. februara 2018. godine, navršava se 25 godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na železničkoj stanici u Štrpcima (BiH), iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti. Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava podsećaju da porodice žrtava 25 godina čekaju na sudsku pravdu u Srbiji i na priznanje statusa porodica civilnih žrtava rata.

26.02.2018.

Poziv listama za beogradske izbore da se izjasne o izgradnji Memorijalnog centra u Batajnici

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) poziva sve liste za lokalne izbore u Beogradu, zakazane za 4. mart, da se do srede, 28. februara, izjasne povodom izgradnje Memorijalnog centra u Batajnici. Ovo smatramo veoma važnom temom za predstojeće izbore jer bi se tim činom odala počast civilnim žrtvama koje su ubijene, prebačene hladnjačama do predgrađa Beograda, a potom zakopane u tajne masovne grobnice na strelištu Specijalne antiterorističke jednice (SAJ) MUP-a Srbije koje se i danas koristi kao prostor za pucanje, bez ikakvog obeležja posvećenog žrtvama.