Inicijativa mladih za ljudska prava najoštrije osuđuje jučerašnju izjavu ministra branitelja u Vladi Republike Hrvatske u tehničkom mandatu, Tomislava Medveda, u kojoj, između ostalog, navodi da ”hrvatski branitelji više nikada neće biti progonjeni ni od koga”, kao i da će ”poduzeti sve da se oslobodi Veljko Marić”, osuđeni ratni zločinac koji je 1991. ubio civila Petra Slijepčevića u selu Rastovac nedaleko od Grubišnog Polja.   

Inicijativa pozdravlja potpisivanje deklaracije o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih od strane vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije koje se desilo 4. jula u Parizu.

Inicijativa sa žaljenjem i dubokom nelagodom posmatra kako se najviši predstavnici institucija, političari i pojedini mediji odnose prema predstojećoj godišnjici genocida u Srebrenici. Na komemoraciji u Potočarima 11. jula biće organizovana dženaza za 140 žrtava genocida čiji će posmrtni ostaci biti pokopani pored već ukopanih 6385 žrtava, ali kao ni prethodnih godina, žrtve nisu tema javnog diskursa u Srbiji.

Inicijativa je povodom Međunarodnog dana borbe protiv torture predstavila izveštaj “Prava lica lišenih slobode u zatvorskom sistemu Srbije”. Nalazi izveštaja predstavljaju rezultat 19 monitoring poseta za 14 zatvorskih ustanova, najviše okružnih zatvora širom Srbije u periodu od 30 meseci koje je monitoring tim Inicijative sproveo u okviru projekta “Izgradnja društva bez torture i nekažnjivosti na Zapadanom Balkanu”. U tom periodu, tim Inicijative je uspeo da poseti 5 ustanova u dva navrata, tako da su propusti u radu, kao i napredak u tretmanu evidentirani vrlo brzo.

Posebno pamtim nekoliko spontanih okupljanja na kojima sam učestvovao: protest protiv donošenja Ustava 2006, kada su poslanici u pola noći glasali za Ustav koji nisu stigli da pročitaju; u aprilu 2010. kada se na Trgu slavio prolazak Partizana na final four u Parizu, ponoćni Prajd 2013, i naravno Sedam hiljada.

poMIRË*nje

— 27.11.2015.

Krenuli Srbi, Albanci, Nemci i Francuzi u Nemačku i Holandiju. Jeste da zvuči kao, ali nije vic. Zapravo sve nas je tamo odvela zajednička želja da saznamo ima li „pravde bez pomirenja?“.

Pravda bez pomirenja?

— 27.11.2015.

U novembru ove godine sam imala priliku da budem učesnica prvog dela programa pod nazivom “Pravda bez pomirenja?”. Da, tu je znak pitanja. Dobro ste primetili. Centralna tema programa jeste da kroz ovu, kao i buduće faze (koje podrazumevaju posete Francuskoj, Srbiji i Kosovu) dođemo do odgovora na pitanje ima li, u postkonfliktnim društvima, pravde bez pomirenja.

U potrazi za Pravdom

— 27.11.2015.

Prva stanica – Dahau. Uvek imam neku vrstu moralne dileme da li je u redu radovati se poseti gradova koji su simboli velikih kršenja ljudskih prava, ali je svakako u redu radovati se učenju i širenju znanja o događajima iz prošlosti koji će nam pomoći da bolje razumemo sadašnjost u kojoj živimo i da se ponašamo onako kako bi trebalo, ako se to tako može reći.

11.07.
time 20:00 20:00
location Plato ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije (Trg Nikole Pašića 13) Plato ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije (Trg Nikole Pašića 13)

Komemorativni skup u znak sećanja na 8372 žrtve genocida u Srebrenici biće organizovan danas od 20 časova ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije (Trg Nikole Pašića 13). Organizacije civilnog društva koje ovaj skup organizuju povodom 21 godine od kada je u istočnoj Bosni počinjen genocid, pozivaju poslanike i poslanice, da večeras dođu ispred Skupštine i zajedno sa građanima i građankama, zapale sveće i na taj način odaju počast stradalima.

28.06.
time 18.00 - 20.30 18.00 - 20.30
location Centar za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21) Centar za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21)

Inicijativa će u utorak, 28. juna, organizovati tribinu pod nazivom 15 godina od izručenja – Kako pamtimo Slobodana Miloševića?. Tribina će se održati u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21) sa početkom u 18h.

09 – 15.06.

Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava vas poziva na sedmi regionalni Kamp Kozarac koji okuplja mlade ljude iz celog regiona.

10 – 15.05.

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) vas poziva da se prijavite za učešće u regionalnoj studijskoj poseti Rožajama (Crna Gora) u periodu od 26. do 28. maja 2016. godine.

21.04 – 05.05.

Inicijativa raspisuje konkurs za radno mesto:

14 – 24.04.

Inicijativa mladih za ljudska prava poziva mlade aktiviste i članove podmladaka političkih stranaka na Trening o socijalnoj integraciji koji će se održati u Beogradu od 10. do 15. maja 2016.