Hronološki
17.10.2017.

Saopštenje

Formiranjem Radne grupe propuštena šansa da se definiše dijalog o Kosovu

Inicijativa mladih za ljudska prava pozdravlja odluku Vlade RS da formira Radnu grupu koja će doprineti unutrašnjem dijalogu o Kosovu, ali ističe činjenicu da ni nakon prve zvanične odluke o unutrašnjem dijalogu, i dalje nije jasno ko će, i na koji način u dijalogu učestvovati. Izjava Marka Đurića, koji je imenovan za predsednika Radne grupe, “da će unutrašnji dijalog predstavljati najveću i najvažniju javnu raspravu koja je vođena u prethodnim generacijama”, obavezuje i njega lično, ali i ostatak državnog vrha da javnosti obrazloži format procesa dijaloga.

17.10.2017.

Infografik

Inicijativin predlog za demokratski dijalog o Kosovu

Proces institucionalizacije unutrašnjeg dijaloga o Kosovu mora počivati na demokratskim načelima. Zbog toga, predlažemo okvir za dijalog u kome Narodna skupština treba da bude polazna tačka od koje će krenuti ova diskusija, a kako bi Radna grupa odgovorno funkcionisala predlažemo i četiri tačke na kojima bi njen rad počivao.

12.10.2017.

Saopštenje

Služba otadžbini meri se osudom ratnih zločinaca

Inicijativa mladih za ljudska prava najhitnije zahteva od predsednika gradske opštine Čukarica, Srđana Kolarića, kao i odbornika u skupštini ove beogradske opštine, da urgiraju otkazivanje promocije knjige „U službi otažbine“ Veselina Šljivančanina u Kulturnom centru “Čukarica”, koja je zakazana za petak 13. oktobar. Apelujemo na celokupnu demokratsku javnost u Srbiji da se oglasi i proaktivnim delovanjem stane na put svim veličanjima ratnih zločinaca.

10.10.2017.

Srbija i Kosovo u EU: Prepreke i postignuća

Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova odnosi u regionu naglo su se pogoršali i usmerili pravac kretanja politike u još jedan mogući sukob. Perspektiva proglašenja nezavisnosti Kosova bila je jedina moguća alternativa posle bezidejnih pregovora u kome su učestvovali Beograd i Priština, a konačni prelom daljeg toka neaktivne politike rešavanja pitanja Kosova učinio je Ahtisarijev plan 2007. godine koji je predvideo moguće stvaranje nezavisne države Kosovo.

09.10.2017.

Publikacija

Vodič za unutrašnji dijalog o Kosovu

Od danas na našem sajtu možete čitati Vodič na srpskom i engleskom jeziku, kroz dva dokumenta koji ga čine: Principi unutrašnjeg dijaloga i Kosovska hronologija.

08.10.2017.

Saopštenje

Ratni zločinci nisu naši heroji

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) najoštrije osuđuje izjave ministra odbrane Aleksandra Vulina i generalnog sekretara Predsednika Srbije, Nikole Selakovića, koji su prisustvovali jučerašnjem okupljanju bivših starešina Treće Armije Vojske Jugoslavije (VJ) pod nazivom “Da se ne zaboravi” u niškom Domu vojske. Među glavnim gostima skupa bila su dvojica osuđenih ratnih zločinaca: Nikola Šainović i Vladimir Lazarević, koji je na skupu govorio kao poslednji komadant Treće Armije VJ.