Najoštrije osuđujemo i izražavamo protest zbog napada koji se desio danas u centru Beograda na Bobana Stojanovića, aktivistu za ljudska prava LGBT osoba. Podsećamo da je ovo samo jedan u nizu napada. Dva nepoznata napadača fizički su napala Bobana Stojanovića koji je kao jedan od organizatora Parade ponosa i tokom ranijih godina bio često na meti nasilnika.

Posebno pamtim nekoliko spontanih okupljanja na kojima sam učestvovao: protest protiv donošenja Ustava 2006, kada su poslanici u pola noći glasali za Ustav koji nisu stigli da pročitaju; u aprilu 2010. kada se na Trgu slavio prolazak Partizana na final four u Parizu, ponoćni Prajd 2013, i naravno Sedam hiljada.

poMIRË*nje

— 27.11.2015.

Krenuli Srbi, Albanci, Nemci i Francuzi u Nemačku i Holandiju. Jeste da zvuči kao, ali nije vic. Zapravo sve nas je tamo odvela zajednička želja da saznamo ima li „pravde bez pomirenja?“.

Pravda bez pomirenja?

— 27.11.2015.

U novembru ove godine sam imala priliku da budem učesnica prvog dela programa pod nazivom “Pravda bez pomirenja?”. Da, tu je znak pitanja. Dobro ste primetili. Centralna tema programa jeste da kroz ovu, kao i buduće faze (koje podrazumevaju posete Francuskoj, Srbiji i Kosovu) dođemo do odgovora na pitanje ima li, u postkonfliktnim društvima, pravde bez pomirenja.

U potrazi za Pravdom

— 27.11.2015.

Prva stanica – Dahau. Uvek imam neku vrstu moralne dileme da li je u redu radovati se poseti gradova koji su simboli velikih kršenja ljudskih prava, ali je svakako u redu radovati se učenju i širenju znanja o događajima iz prošlosti koji će nam pomoći da bolje razumemo sadašnjost u kojoj živimo i da se ponašamo onako kako bi trebalo, ako se to tako može reći.

08.08.
time 19:00 - 20:30 19:00 - 20:30
location Miksalište (Gavrila Principa 15) Miksalište (Gavrila Principa 15)

Inicijativa vas poziva na predstavljanje projekta “Sofa Solution” koje će se održati u ponedeljak, 8. avgusta, u Miksalištu (Gavrila Principa 15) sa početkom u 19h.

11.07.
time 20:00 20:00
location Plato ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije (Trg Nikole Pašića 13) Plato ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije (Trg Nikole Pašića 13)

Komemorativni skup u znak sećanja na 8372 žrtve genocida u Srebrenici biće organizovan danas od 20 časova ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije (Trg Nikole Pašića 13). Organizacije civilnog društva koje ovaj skup organizuju povodom 21 godine od kada je u istočnoj Bosni počinjen genocid, pozivaju poslanike i poslanice, da večeras dođu ispred Skupštine i zajedno sa građanima i građankama, zapale sveće i na taj način odaju počast stradalima.

06 – 26.09.

Ako studiraš na nekom od beogradskih fakulteta, želiš da se priključiš timu koji edukuje mlade i uključuje ih u društveno-politički život, imaš potrebu da stekneš praksu i dodatno znanje dok studiraš, interesuješ se za ljudska prava i proces suočavanja sa prošlošću, prijavi se za stažiranje u Inicijativi!

02 – 09.09.

Inicijativa poziva mlade aktiviste i aktivistiknje iz Srbije da se prijave na Erasmus+ program razmene „Back to the roots“ koji realizujemo zajedno sa partnerima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Nemačke.

28.07 – 06.08.

Škola drugačijih sjećanja obuhvata posete mestima stradanja i ratnih zločina iz Drugog svetskog rata i poslednjeg rata u Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine, povezujući iskustva zajednica širom Hercegovine. Ove godine će Škola po prvi put do sada biti regionalnog karaktera, te će obuhvatiti i učesnice i učesnike iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

09 – 15.06.

Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava vas poziva na sedmi regionalni Kamp Kozarac koji okuplja mlade ljude iz celog regiona.