Hronološki
27.02.2017.

Zločin u Štrpcima – porodice lišene pravde 24 godine

Dana 27. februara 2017. godine navršava se 24 godine od zločina u Štrpcima (BiH), kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar oteli i ubili 20 putnika, među kojima je bilo 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedan strani državljanin afričkog ili arapskog porekla, čiji identitet nije utvrđen. Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda podsećaju na odgovornost institucija Republike Srbije za ovaj zločin, te na činjenicu da porodice žrtava i dalje čekaju na sudsku pravdu u Srbiji, kao i na priznanje statusa porodica civilnih žrtava rata.

31.01.2017.

Sezona lova na Inicijativu

Današnja naslovna strana i tekst u Informeru predstavljaju nastavak negiranja ratnih zločina i targetiranje Anite Mitić i Inicijative mladih za ljudska prava kao najveće pretnje Srbiji i srpstvu. Ovim napadima, preko medija koji podržavaju vladajuće strukture, na najbrutalniji način nastavljeno je zastrašivanje političkih neistomišljenika, kao i urušavanje vrednosnog sistema na kojima bi trebalo da počiva jedno demokratsko društvo.

27.01.2017.

Novi napad na Inicijativu

Novi napad na Inicijativu desio se danas oko 18 časova, šestorica mladića izlepili su poruke mržnje na vrata kancelarije Inicijative u Beogradu.

25.01.2017.

Prijatelji Regionalne kancelacije – od mladih za mlade

Inicijativa mladih za ljudska prava i Francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ/ DFJW), pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Francuske i Ambasade Savezne Republike Nemačke, organizovale su prvu Open Space konferenciju posvećenu Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih na zapadnom Balkanu (RKSM) u ponedeljak, 23. januara 2017. godine u prostorijama Francuskog kulturnog centra u Beogradu. Na Open Space konferenciji je učestvovalo 20 mladih ljudi iz Srbije koji su imali priliku da u neformalnoj atmosferi predlažu teme, daju sugestije i debatuju o tome kako bi Regionalna kancelarija trebalo da funkcioniše.

20.01.2017.

Vučić u izjavi za Pink dao uputstva tužilaštvu kako da postupa

Premijer Vučić u svom obraćanju na televiziji Pink povodom napada u Beški nije iskoristio priliku da osudi prebijanje aktivista Inicijative, već da nastavi kampanju protiv “stranih plaćenika”, da prećutno podrži obraćanje ratnog zločinca na tribini svoje stranke, i da ponovi toliko puta izrečeno besmisleno poređenje Inicijative i Nacionalnog stroja.

19.01.2017.

Sa ratnim zločincima nema razgovora

Izjava direktorke Inicijative Anite Mitić na konferenciji povodom napada u Beški i veličanja ratnih zločinaca od strane Srpske napredne stranke.