Napadi na Aleksandru Jerkov su napadi na ženu u politici

— 05.12.2015.

Inicijativa mladih za ljudska prava i Autonomni ženski centar najoštrije osuđuju napade na Aleksandru Jerkov, poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Uvredljivi plakati koji su se pojavili prošle nedelje na ulicama Novog Sada najgrublje urušavaju dostojanstvo ove poslanice i još jednom pokazuju kako se tretiraju žene u Srbiji.


Poruke upućene poslanici ne odnose se na njeno političko delovanje, već se jasno aludira na izreku, koja je seksistička, mizogina i usmerena na nju kao ženu. Nažalost, ovo nije usamljeni primer u kojem se žene u politici napadaju na osnovu pripadnosti ženskom polu. U ovoj, kao i u mnogim drugim situacijama, seksizam se koristi da bi se diskvalifikovala ne samo osoba, već i politička opcija kojoj pripada.

Društvu u Srbiji je potreban kontinuiran rad na podizanju svesti o neravnopravnom položaju u kojem se nalazi ionako mali broj žena koje biraju da se bave politikom. Društvu u kojem živimo nedostaje sistematski rad na obrazovanju stanovništva o tome da su žene podjednako važne na političkoj sceni, kao i muškarci, i da je potrebno da svi budu tretirani na isti način.

Pomenuti plakati nam ukazuju i na to koliko su mržnja i nasilje prema ženama duboko ukorenjeni u našem društvu, kao i da postojeći mehanizmi za borbu protiv govora mržnje nisu efikasni. Zato mi očekujemo da sve političke opcije pruže nedvosmislenu podršku narodnoj poslanici i jasno osude ovaj mizogini čin. Očekujemo da Ženska parlamentarna mreža, kao i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost svojim saopštenjem, javnosti doznači da su ovakvi napadi na žene u politici nedopustivi. Očekujemo da Poverenica za ravnopravnost označi ovaj akt kao diskriminaciju po osnovu pola. Očekujemo od državnih organa da istraže ko stoji iza ovog ženomrzačkog čina.

PodeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+