fbpx
Otvoren poziv

Poziv za praćenje suđenja za ratne zločine u septembru 2020. godine

U procesu tranzicione pravde suđenja za ratne zločine imaju ključno mesto. Međutim, javnost u Srbiji skoro da je izgubila interesovanje za praćenje ovih sudskih procesa iz različitih razloga. Suđenja za ratne zločine u fokusu su isključivo porodica žrtava, nekolicine nevladinih organizacija i par medija. Inicijativa mladih za ljudska prava želi da promeni sadašnju praksu time što sve zainteresovane osobe iz Beograda poziva da zajedno sa nama ili samostalno prate suđenja za ratne zločine.

Shodno tome, u nastavku ovog poziva nalazi se kalendar suđenja za ratne zločine u Beogradu za septembar 2020. godine. Informisanjem o sadržaju predmeta i datumima pretresa želimo da podstaknemo što veći broj zaintresovanih građana i medija da prate suđenja za ratne zločine.  

Suđenja se odvijaju u zgradi Višeg suda u Beogradu koji se nalazi u Ustaničkoj 29, a do kog se direktno može doći autobuskim linijama 17, 30 i 31. Detalji svakog pretresa, odnosno tačno vreme i mesto, nalaze se uz opis predmeta, u prilogu poziva.

U sud mogu ući osobe sa najmanje 16 godina sa ličnom kartom, dok se mobilni telefoni i slična oprema moraju predati na portirnici pri ulazu u sud. Zbog situacije uzrokovane korona virusom nošenje zaštitnih maski i rukavica je obavezno.

Ukoliko ste zainteresovani da pratite suđenja sa timom Inicijative mladih za ljudska prava, možete nam pisati najkasnije dan pre zakazanog pretresa na adresu: andjela.savic@yihr.org 

KTO 1/15 ŠTRPCI (17.09. u 09:30, sudnica br. 4)

Za zločin u Štrpcima se sudi Gojku Lukiću, Ljubiši Vasiljeviću, Dušku Vasiljeviću i Dragani Đekić kao pripadnicima Osvetnika, jedinice pod kontrolom Milana Lukića, i Jovanu Lipovcu kao pripadniku 1. čete 1. bataljona Višegradske brigade Vojske Republike Srpske. Optuženi se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer su nakon otmice dvadeset putnika, iste odveli u školu u Prelovu (opština Višegrad, BiH) gde su ih skinuli, opljačkali i prebili, a zatim ih odveli u kuću u obližnje selo Mušići, gde su ih i ubili, a zatim njihova tela bacili u Drinu.

Izveštaji sa prethodna dva pretresa možete naći ovde.

 

KTO 6/18 SUHA (18.09. u 09:30, sudnica br. 4)

U junu 1992. godine optuženi je zajedno sa drugim pripadnicima Teritorijalne odbrane Bratunac napao selo Suha, pri čemu je prisilno raseljeno oko 300 ljudi, muškaraca, žena, dece i starih. Pripadnici TO su pozivali muškarce da izađu iz šuma, pritom im preteći ubistvom članova porodica. Stanovnici Suhe i okolnih mesta su dovođeni na fudbalski stadion u Bratuncu, gde su ih čuvali naoružani vojnici. Odatle su muškarci odvođeni ka osnovnoj školi Vuk Karadžić, a žene, deca i stari su autobusima odvođeni u pravcu Kladnja.

 

KTO 1/18 BOGDANOVCI (22.09. u 09:30)

U novembru 1991. Boško Soldatović, pripadnik čete Vojne policije Druge proleterske gardijske mehanizovane brigade JNA, je u mestu Bogdanovci u Hrvatskoj ubio devet civila nesrpske nacionalnosti i tereti se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Izveštaj sa prethodnog pretresa možete naći ovde.

 

KTO 7/18 BRČKO (24.09. u 10:00, sudnica br. 4)

Za zločine u Brčkom 1992. godine optužen je Miloš Čajević, pripadnik interventnog voda rezervnog sastava policije Brčko. Čajević se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Postoji osnovana sumnja da je 1) primenjivao mere zastrašivanja i terora odnosno dolazio u stan M. B, ukućanima pretio da će ih ubiti i da će sutradan ponovo doći, prebrojati ih i sve ubiti ukoliko neko bude falio, 2) nečovečno postupao, odnosno u logoru Luka prisiljavao braću S. A. i M. A. da se međusobno šamaraju i oralno zadovoljavaju, 3) silovao ženu koju je doveo u kuću u kojoj su boravili pripadnici interventnog voda i tamo držao više od dvadeset dana takom kojih je ona bila primoravana da ih sluša i da ima seksualne odnose sa njima.

 

KTO 3/18 DOBOJ (25.09. u 09:30) 

Nebojša Stojanović, pripadnik dobrovoljačke jedinice pri srpskim snagama, je početkom maja 1992. godine u mestu Kožuhe, opština Doboj, ubio Ivana Sivrića, zarobljenog pripadnika 102. Odžačke brigade Hrvatskog vijeća odbrane. Sivrić je bio zatočen u okolini fabrike Energoinvest, a optuženi ga je odveo do Djelovačke bare i tamo pucao u njega.

Izveštaj sa prethodnog pretresa možete naći ovde.

 

KTO 4/19 (28.09. u 09:30, sudnica br. 2)

Nebojša Mirović optužen je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

 

KTRZ 4/10 ĆUŠKA (29.09. u 09:30, sudnica br. 2)

Prvu optužnicu za zločin u selu Ćuška Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu podiglo je 10. septembra 2010. godine protiv devetorice okrivljenih – Toplice Miladinovića, Srećka Popovića, Slaviše Kastratovića, Bobana Bogićevića, Zvonimira Cvetkovića, Radoslava Brnovića, Vidoja Korićanina, Veljka Korićanina i Abdulaha Sokića. Optužnica je proširena 27. septembra 2012. godine, a prema njoj su optuženi terećeni i za zločine koje su izvršili u selima Ljubenić, Pavljan i Zahać. Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, TRZ je odustalo od krivičnog gonjenja u odnosu na optuženog Zvonimira Cvetkovića i 17. decembra 2012. godine podnelo izmenjenu jedinstvenu optužnicu kojom je bilo obuhvaćeno prvobitnih 9 optuženih kao i Zorana Obradovića, Milojka Nikolića, Ranko Momić, Siniša Mišić i Dejana Bulatovića. Tokom postupka TRZ je u decembru 2012. sa optuženim koji je u kasnijem toku postupka ispitivan pod pseudonimom „A1” zaključilo sporazum o svedočenju i odustajanju od krivičnog gonjenja, a u julu 2013. godine odustalo od krivičnog gonjenja optuženog Vidoja Korićanina. 

 

KTO 1/20 GORNJI RAHIĆ (29.09. u 14:30, sudnica br. 1) 

Osman Osmanović, pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, a zatim i Armije Bosne i Hercegovine tereti se za ratni zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika izvršenih u logoru Rasadnik u Gornjem Rahiću kod Brčkog. Osmanoviću se stavljaju na teret mučenje, zlostavljanje i zastrašivanje civila, ali i pripadnika Vojske Republike Srpske.

Izveštaj sa prethodnog pretresa možete naći ovde.

Email:

andjela.savic@yihr.org