fbpx
Otvoren poziv

Praćenje suđenja za ratne zločine

U procesu tranzicione pravde suđenja za ratne zločine imaju ključno mesto. Međutim, javnost u Srbiji skoro da je izgubila interesovanje za praćenje ovih sudskih procesa iz različitih razloga. Suđenja za ratne zločine u fokusu su isključivo porodica žrtava, nekolicine nevladinih organizacija i par medija. Inicijativa mladih za ljudska prava želi da promeni sadašnju praksu time što sve zainteresovane osobe iz Beograda poziva da zajedno sa nama ili samostalno prate suđenja za ratne zločine.

Shodno tome, u nastavku ovog poziva nalazi se kalendar suđenja za ratne zločine u Beogradu za oktobar 2020. godine. Informisanjem o sadržaju predmeta i datumima pretresa želimo da podstaknemo što veći broj zaintresovanih građana i medija da prate suđenja za ratne zločine.  

Suđenja se odvijaju u zgradi Višeg suda u Beogradu koji se nalazi u Ustaničkoj 29, a do kog se direktno može doći autobuskim linijama 17, 30 i 31. Detalji svakog pretresa, odnosno tačno vreme i mesto, nalaze se uz opis predmeta, u prilogu poziva.

U sud mogu ući osobe sa najmanje 16 godina sa ličnom kartom, dok se mobilni telefoni i slična oprema moraju predati na portirnici pri ulazu u sud. Zbog situacije uzrokovane korona virusom nošenje zaštitnih maski je obavezno.

Ukoliko ste zainteresovani da pratite suđenja sa timom Inicijative mladih za ljudska prava, možete nam pisati najkasnije dan pre zakazanog pretresa na adresu: andjela.savic@yihr.org 

 

KTO 2/19 KALINOVIK (06.10. u 10:00)

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno za silovanje Bošnjakinje zatočene u osnovnoj školi Mladen Radojević u avgustu 1992. godine, optužen je Dalibor Krstović, pripadnik Vojske Republike Srpske.

Izveštaj sa prethodnog pretresa možete pročitati ovde.

 

KTO 7/18 BRČKO (09.10. U 10:00, sudnica br. 4)

Za zločine u Brčkom 1992. godine optužen je Miloš Čajević, pripadnik interventnog voda rezervnog sastava policije Brčko. Čajević se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Postoji osnovana sumnja da je 1) primenjivao mere zastrašivanja i terora odnosno dolazio u stan M. B, ukućanima pretio da će ih ubiti i da će sutradan ponovo doći, prebrojati ih i sve ubiti ukoliko neko bude falio, 2) nečovečno postupao, odnosno u logoru Luka prisiljavao braću S. A. i M. A. da se međusobno šamaraju i oralno zadovoljavaju, 3) silovao ženu koju je doveo u kuću u kojoj su boravili pripadnici interventnog voda i tamo držao više od dvadeset dana takom kojih je ona bila primoravana da ih sluša i da ima seksualne odnose sa njima.

Izveštaj sa prethodnog pretresa možete pročitati ovde.

 

KTO 3/18 DOBOJ (15.10. U 12:00, sudnica br. 4, objavljivanje presude)

Nebojša Stojanović, pripadnik dobrovoljačke jedinice pri srpskim snagama, je početkom maja 1992. godine u mestu Kožuhe, opština Doboj, ubio Ivana Sivrića, zarobljenog pripadnika 102. Odžačke brigade Hrvatskog vijeća odbrane. Sivrić je bio zatočen u okolini fabrike Energoinvest, a optuženi ga je odveo do Djelovačke bare i tamo pucao u njega.

 

KTO 2/15 SREBRENICA (19.10. U 09:30, sudnica br. 1)

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, koji se odigrao u julu 1995. kod hangara u selu Kravica, optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidoslav Vasić. Milidragović je bio komandir 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske, a Batinica, Dačević, Miletić, Petrović i Parović bili su pripadnici tog voda. Golijanin i Vasić bili su pripadnici 1. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina. Prvooptuženi Milidragović je i naređivao i izvršavao ubistva, a ostali su ih izvršavali. Optuženi su se prvo rasporedili oko hangara u kom su se nalazili muškarci, civili bošnjačke nacionalnosti, a zatim pucali kroz otvore i ubacivali granate. Nakon toga, pozvali su civile da izađu obećevajući im da im ništa neće biti, da bi ih potom pod pretnjom smrću terali da pevaju četničke pesme, a onda i rafalnom paljbom pucali na njih. Optuženi su istog dana, 14. jula 1995. godine, ubijali i civile koje su drugi, nepoznati, pripadnici oružanih snaga dovodili do Kravica autobusima i kamionima. 

Izveštaj sa prethodnog pretresa možete naći ovde.

 

KTO 1/15 ŠTRPCI (19.10.U 14:30, sudnica br. 2)

Za zločin u Štrpcima se sudi Gojku Lukiću, Ljubiši Vasiljeviću, Dušku Vasiljeviću i Dragani Đekić kao pripadnicima Osvetnika, jedinice pod kontrolom Milana Lukića, i Jovanu Lipovcu kao pripadniku 1. čete 1. bataljona Višegradske brigade Vojske Republike Srpske. Optuženi se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer su nakon otmice dvadeset putnika, iste odveli u školu u Prelovu (opština Višegrad, BiH) gde su ih skinuli, opljačkali i prebili, a zatim ih odveli u kuću u obližnje selo Mušići, gde su ih i ubili, a zatim njihova tela bacili u Drinu.

Izveštaji sa prethodnog pretresa možete naći ovde.

 

KTO 2/18 REJZOVIĆI (26.10. U 09:30, sudnica br. 4)

Optuženi Željko Budimir je u uniformi zajedno sa Predragom Bajićem i Mladenkom Vrtunićem u novembru 1992. godine u naselju Rejzovići, opština Ključ, upao u kuću Ale Štrkonjića tražeći novac i tom prilikom fizički maltretirao Štrkonjića i njegovu suprugu i majku. Budimir je osim za nečovečno postupanje i povređivanje telesnog integriteta, optužen i za učešće u ubistvima Štrkonjićeve porodice. Bajić i Vrtunić su za ovo krivično delo pravosnažno osuđeni pred Kantonalnim sudom u Bihaću. 

Izveštaj sa prethodnog pretresa možete naći ovde.

 

KTO 1/19 KARAKAJ (28.10. U 09:30, sudnica br. 4)

Dalibor Maksimović bio je pripadnik Milićke čete koja je pripadala Teritorijalnoj odbrani Zvornik. Milićka četa je bila smeštena u objektu Standard  u Karakaju, a tu su se nalazili i privedeni civili bošnjačke nacionalnosti. Nakon što je čuo da je jedan od pripadnika jedinice ubijen, Maksimović je zapucao na petoricu zatvorenika koji su tom prilikom i poginuli.

Izveštaj sa prethodnog pretresa možete pronaći ovde.

 

KTO 4/19 (29.10. U 09:30, sudnica br. 3) 

Nebojša Mirović optužen je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

 

KTO 1/17 SANSKI MOST (27.10. U 09:30, sudnica br. 4)

Milorad Jovanović, rezervni policajac MUP-a, odeljenja u Lušci Palanci, tereti se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer je tokom 1992. godine protivzakonito zatvarao civile bošnjačke nacionalnosti sa teritorije Sanskog Mosta u prostorijama spomen-muzeja Simo Miljuš, mučio ih, sa njima nečovečno postupao i izazivao fizičke patnje i povrede, a jednog civila i ubio. Jovanović je ispitivao civile sa ciljem iznuđivanja informacija o organizovanju otpora srpskoj vojsci i tom prilikom ih udarao, terao da se krste i ljube mu čizme.

Izveštaj sa prethodnog pretresa možete pronaći ovde.

 

KTO 1/20 GORNJI RAHIĆ (30.10. U 14:30, sudnica br. 2)

Osman Osmanović, pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, a zatim i Armije Bosne i Hercegovine tereti se za ratni zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika izvršenih u logoru Rasadnik u Gornjem Rahiću kod Brčkog. Osmanoviću se stavljaju na teret mučenje, zlostavljanje i zastrašivanje civila, ali i pripadnika Vojske Republike Srpske.

Izveštaj sa prethodnog pretresa možete naći ovde.

 

Email:

andjela.savic@yihr.org