Otvoren poziv

Praćenje suđenja za ratne zločine

Usled preventivnih mera protiv širenja koronavirusa, sve javne aktivnosti Inicijative mladih za ljudska prava su otkazane.

U procesu tranzicione pravde suđenja za ratne zločine imaju ključno mesto. Međutim, javnost u Srbiji skoro da je izgubila interesovanje za praćenje ovih sudskih procesa iz različitih razloga. Suđenja za ratne zločine u fokusu su porodica žrtava, nekolicine nevladinih organizacija i medija.

Inicijativa mladih za ljudska prava želi da promeni sadašnju praksu time što sve zainteresovane osobe iz Beograda poziva da zajedno sa nama ili samostalno prate suđenja za ratne zločine.

Shodno tome, u nastavku ovog poziva nalazi se kalendar suđenja za ratne zločine u Beogradu za mart 2020. godine. Informisanjem o sadržaju predmeta i datumima pretresa želimo da podstaknemo što veći broj zaintresovanih građana i medija da prate suđenja za ratne zločine.

Tim Inicijative mladih za ljudska prava prati i pratiće dva sudska slučaja koja nastavak suđenja imaju u martu (slučajevi Štrpci i Srebrenica – Kravica) i tim povodom poziva mlade od 18 do 35 godina da se prijave za praćenje suđenja popunjavanjem online formulara. Imajući u vidu preventivne mere protiv širenja koronavirusa, Inicijativa mladih za ljudska prava sve javne aktivnosti je odložila. Zainteresovani se za praćenje suđenja mogu prijaviti putem formulara, ali će informaciju o održavanju aktivnosti i odlasku na suđenje sa timom Inicijative dobiti tek nakon smirivanja situacije u vezi sa koronavirusom. 

Suđenja se odvijaju u zgradi Višeg suda u Beogradu koji se nalazi u Ustaničkoj 29, a do kog se direktno može doći autobuskim linijama 17, 30 i 31. Detalji svakog pretresa, odnosno tačno vreme i mesto, nalaze se uz opis predmeta. 

Imajte na umu da u sud mogu ući samo punoletna lica sa ličnom kartom, kao i to da se mobilni telefoni i slična oprema moraju predati na portirnici pri ulazu u sud.

Predmeti u kojima se sudi pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu – mart 2020. godine:


KTO 7/18 BRČKO

12. mart u 10:00, sudnica br. 2

Za zločine u Brčkom 1992. godine optužen je Miloš Čajević, pripadnik interventnog voda rezervnog sastava policije Brčko. Čajević se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Postoji osnovana sumnja da je 1) primenjivao mere zastrašivanja i terora odnosno dolazio u stan M. B, ukućanima pretio da će ih ubiti i da će sutradan ponovo doći, prebrojati ih i sve ubiti ukoliko neko bude falio, 2) nečovečno postupao, odnosno u logoru Luka prisiljavao braću S. A. i M. A. da se međusobno šamaraju i oralno zadovoljavaju, 3) silovao ženu koju je doveo u kuću u kojoj su boravili pripadnici interventnog voda i tamo držao više od dvadeset dana takom kojih je ona bila primoravana da ih sluša i da ima seksualne odnose sa njima.

Izveštaj sa prethodnog pretresa pročitajte ovde.


KTO 10/18 HRASNICA

16. mart u 14:30, sudnica br. 4

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Hrasnici 1992, vojničkom pritvoru Armije Bosne i Hercegovine , optužen je Husejin Mujanović, pripadnih oružanih snaga Armije BiH. Optuženi se tereti za 1) protivzakonito zatvaranje oko trideset srpskih civila, 2) nečovečno postupanje koje se ogleda u držanju tih civila u izrazito lošim uslovima, bez ležaja, vode, toaleta i uslova za higijenu, sa minimalnom količinom htrane, 3) izdavanje naredbi i učestvovanje u nanošenju povreda telesnog integriteta. Optuženi je naređivao prebijanje i mučenje civila i sam učestvovao u njima.

Izveštaj sa prethodnog pretresa pročitajte ovde.


KTO 7/14 BOSANSKI PETROVAC GAJ

20. mart u 09:30, sudnica br. 4

Milan Dragišić, pripadnik Vojske Republike Srpske, je 1992. godine, nakon što je čuo vest da mu je brat Dragan poginuo na ratištu kod Bihaća, u uniformi i sa automatskom puškom pucao na svoje komšije bošnjačke nacionalnosti. Tom prilikom je lišio života tri osobe i pokušao da liši života još tri. Tereti se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.


KTO 2/19 KALINOVIK

23. i 24. mart u 09:30, sudnica br. 2

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno za silovanje Bošnjakinje zatočene u osnovnoj školi Mladen Radojević u avgustu 1992. godine, optužen je Dalibor Krstović, pripadnik Vojske Republike Srpske.

Izveštaj sa prethodnog pretresa pročitajte ovde.


KTO 1/15 ŠTRPCI

30. mart u 09:30, sudnica br. 4

Za zločin u Štrpcima se sudi Gojku Lukiću, Ljubiši Vasiljeviću, Dušku Vasiljeviću i Dragani Đekić kao pripadnicima Osvetnika, jedinice pod kontrolom Milana Lukića, i Jovanu Lipovcu kao pripadniku 1. čete 1. bataljona Višegradske brigade Vojske Republike Srpske. Optuženi se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer su nakon otmice dvadeset putnika, iste odveli u školu u Prelovu (opština Višegrad, BiH) gde su ih skinuli, opljačkali i prebili, a zatim ih odveli u kuću u obližnje selo Mušići, gde su ih i ubili, a zatim njihova tela bacili u Drinu.

Izveštaje sa prethodnog pretresa pročitajte ovde i ovde.


KTO 1/17 SANSKI MOST

31. mart u 09:30, sudnica br. 4

Milorad Jovanović, rezervni policajac MUP-a, odeljenja u Lušci Palanci, tereti se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer je tokom 1992. godine protivzakonito zatvarao civile bošnjačke nacionalnosti sa teritorije Sanskog Mosta u prostorijama spomen-muzeja Simo Miljuš, mučio ih, sa njima nečovečno postupao i izazivao fizičke patnje i povrede, a jednog civila i ubio. Jovanović je ispitivao civile sa ciljem iznuđivanja informacija o organizovanju otpora srpskoj vojsci i tom prilikom ih udarao, terao da se krste i ljube mu čizme. 


KTO 8/18 KLJUČ

31. mart u 12:00, sudnica br. 4

Željko Maričić, pripadnik Vojske Republike Srpske, optužen je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva zato što je 1992. godine sa civilima zatočenim u prostorijama osnovne škole Nikola Mačkić nečovečno postupao i izazivao kod njih patnje i povrede telesnog integriteta. Maričić je bošnjačke civile tukao rukama, čizmama i palicama, te im pretio da će ih zaklati, a posebno je mučio M. D. kojeg je, nakon brutalnog prebijanja ubo nožem, što je kod oštećenog izazvalo obilno krvarenje i veliki bol.

Izveštaj sa prethodnog pretresa pročitajte ovde.


KTO 2/15 SREBRENICA – KRAVICE

31. mart u 14:30, sudnica br. 2

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, koji se odigrao u julu 1995. kod hangara u selu Kravica, optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidoslav Vasić. Milidragović je bio komandir 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske, a Batinica, Dačević, Miletić, Petrović i Parović bili su pripadnici tog voda. Golijanin i Vasić bili su pripadnici 1. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina. Prvooptuženi Milidragović je i naređivao i izvršavao ubistva, a ostali su ih izvršavali. Optuženi su se prvo rasporedili oko hangara u kom su se nalazili muškarci, civili bošnjačke nacionalnosti, a zatim pucali kroz otvore i ubacivali granate. Nakon toga, pozvali su civile da izađu obećevajući im da im ništa neće biti, da bi ih potom pod pretnjom smrću terali da pevaju četničke pesme, a onda i rafalnom paljbom pucali na njih. Optuženi su istog dana, 14. jula 1995. godine, ubijali i civile koje su drugi, nepoznati, pripadnici oružanih snaga dovodili do Kravica autobusima i kamionima. 

Izveštaj sa prethodnog pretresa pročitajte ovde.

Za sva dodatna pitanja možete pisati na andjela.savic@yihr.org

Email:

andjela.savic@yihr.org