fbpx
Vesti

Inicijativa mladih povodom eskalacije nasilja na Kosovu: Mir nije samo reč

Povodom eskalacije situacije na severu Kosova, Inicijativa mladih za ljudska prava poziva Predsednika Republike Srbije i članove Vlade da se u ovako delikatnoj situaciju ne ophode prema miru kao da se on uspostavlja samim izgovaranjem reči mir. Mir se gradi delima i odgovornim javnim govorom koji ne dovodi do dodatnog produbljivanja etničke mržnje. Pozivamo Predsednika Republike da razgovara sa predstavnicima srpske zajednice sa Kosova kako situacija na severu Kosova ne bi dalje eskalirala u novi krug nasilja.

Detaljnije

Završen program „Korak bliže miru”: Mladi iz Srbije i BiH odlučni da zajedno grade budućnost bez nasilja

U sklopu programa „Korak bliže miru” mladi iz Srbije i Bosne i Hercegovine imali su priliku da se upoznaju sa činjenicama koje se tiču ratne prošlosti Tuzle, sa fokusom na zločin na tuzlanskoj Kapiji, kao i da zajedno odaju počast žrtvama i pošalju poruku mira i spremnosti da rade na izgradnji društva u kome se ovakvi zločini više nikada ne bi ponovili. Takođe, u sklopu programa, koji je trajao od 24. do 27. maja, učesnici/ce imali su priliku da razgovaraju sa omladinskim i mirovnim aktivistima/kinjama iz Tuzle, kao i borcima/kinjama za LGBTQ+ prava.

Detaljnije

MUP i tužilaštvo da nepristrasno istraže ubistvo Ervina Ćelahmetovića u Priboju

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da sprovede profesionalnu istragu, kao i da tačno i blagovremeno informiše javnost u slučaju ubistva Ervina Ćelahmetovića koje se dogodilo u noći 21/22. maj u Priboju. Imajući u vidu da je osumnjičeni za ovo ubistvo policijski službenik, kao i da postoje sumnje da su mu u bekstvu pomogle tri osobe, nužno je da MUP i tužilaštvo osiguraju sprovođenje nepristrasne istrage u cilju utvrđivanja svih činjenica u ovom slučaju.

Detaljnije

Izlazak iz članstva Saveta Evrope bio bi korak ka diktaturi i kraju evropskih integracija Srbije

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji je zabrinuta zbog izjave Aleksandre Đurović, ambasadorke Srbije pri Savetu Evrope (SE), od 17. maja na IV samitu ove međunarodne organizacije, u kojoj je istakla da je “Srbija dovedena u situaciju da razmatra dalji smisao i modalitete svog članstva u toj organizaciji, odlukom o početku procedure prijema Kosova u članstvo”. Ovakve najave predstavnika vlasti predstavljaju dodatnu pretnju inače već duboko narušenim garancijama zaštite ljudskih prava u Srbiji.   

Detaljnije